17/01/2022

Posa’t a la teva pell

És una formació artística basada en diferents tallers creatius que parteixen de jocs i dinamitzacions propis de les tècniques escèniques per a descobrir com s’ha anat construint i (de)formant la nostra identitat.

En el nostre recorregut personal ens ocupem de buscar la forma d’atansar el teatre, la creativitat i el creixement personal, apreciant el valor del teatre a la nostra vida i com un recurs per acompanyar altres persones en els seus processos personals.

Sovint les persones hem viscut d’acord a un GUIÓ (TEATRAL) DE VIDA que es comença a formar molt abans del nostre naixement, quan la família escull un nom per a nosaltres i van prenent decisions sobre el nostre futur. Aquestes decisions que pren la família a partir del sistema educatiu que posaran en marxa s’emmarquen en una cultura, una situació econòmica i social, històrica i política.

Ens cal treballar la presència i la presa de consciència de nosaltres mateixos i d’allò que ens ateny amb mètodes creatius per reconèixer-nos i estimar-nos de nou.

  • Cada persona s’ha construït a si mateixa a través de l’enllaç de “conflictes”: el conflicte és el material teatral per excel·lència

  • Aquest conflicte provocarà una sèrie d’emocions en els personatges que hi estan involucrats i que resoldran la seva identitat.

  • Aquesta identitat construïda, la pell, ens marca i ens identifica en la nostra manera de fer.

  • Aquesta identitat es pot treballar i evolucionar.

EPIDERMIS: COMPONENT CULTURAL

Al viure en una societat institucionalitzada, en un sistema polític, econòmic i religiós o organitzatiu dominant es produeixen conflictes importants.

El model d’anàlisi del component cultural és precisament submergir-nos en aquella part no visible on estan les causes fonamentals que provoquen el nostre comportament.

El component cultural es configura per dues causes:

  1. les necessitats que tenen les persones,

  2. els factors d’inquietud que els hi produeix la incertesa de saber si les seves necessitats podran o no podran ser satisfetes.

La cultura és dictatorial, a menys que es comprengui i s’examini.

DERMIS – COMPONENT FAMILIAR

Es freqüent que els persones tinguem conflictes amb el nostre entorn més proper: família, treball, amistats.

A partir del naixement el guió generat per la situació familiar pot tenir diferents trames i arguments.

Durant la nostra infantesa la família ens educa no només de manera conscient sinó també de manera inconscient amb els comentaris, prohibicions, rebutjos, negatives, maltractaments exercits a altres persones o éssers o materials i comportaments en general, sovint aquesta educació inconscient prenent molt més relleu que la informació conscient en el nostre guió.

Es important tenir en compte que el sistema educatiu en què s’hagi basat la família, amb totes les seves característiques vindrà a caracteritzar el nostre guió de vida.

HIPODERMIS – COMPONENT INDIVIDUAL

El conflicte amb un mateix produeix fonamentalment per auto-refús o disconformitat provocada sovint per les altres capes de la pell.

La lluita per conèixer-nos a nosaltres mateixos no acaba mai, i cal enfonsar-se en els sentits físics, la personalitat i les emocions per a aconseguir una identitat autèntica en la vida i també a escena.

Hem d’aprendre a analitzar les relacions humanes i els conflictes que ens han envoltat per a:

  • adquirir un cert coneixement sobre nosaltres mateixes,

  • ampliar el concepte que tenim de nosaltres mateixes per arribar a comprendre l’ànima dels altres personatges del nostre guió (teatral o vital)

  • analitzar creences i normativitats instal·lades que ja no ens són útils.